Melyik fajt válasszam? 1.rész

2014. október 10. 06:00 - gerry666

Necronok

Rengetegféleképpen történhet meg, hogy az ember elkezd Warhammert játszani. Vagy az univerzum vagy a játékosközösség esetleg egy faj fluffja miatt. Bár gyakran megesik, hogy inkább használtan megvesz valaki olcsó sereget ami kevésbé tetszik neki, hogy tudjon játszani... vagy, hogy legyen. Mindenesetre én azoknak próbálok meg segíteni akik most ismerkednek a játékkal és fontos nekik, hogy milyen sereggel vágnak bele ebbe a hobbiba. Rengeteg oldalon elolvasható röviden vagy épp hosszabban az adott faj története. Ám a Necronoknál mindenképp meg kell említeni pár dolgot. Először is a Necronok alaptörténetét az 5-ik kiadás végén kiadott (ámbár 6ik-ra készült) kódexben jelentősen módosították.(a régihez kattints a képre)

Viszont az új fluff szerint kedves csoszogó élőhalottaink fellázadtak a C'tanok ellen majd miután legyőzték őket újra nekiálltak visszaállítani régi birodalmuk fényét.Ám az agyhalott parancsot követő hullákból értelmes egymásköztis rivalizáló "lények" lettek. Mindenki döntse el magában, hogy ez tetszik neki...vagy sem. Én megmondom őszintén az 5-ik kiadásban kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel az egésszel és a necronok fogtak meg a legjobban. Tetszett a megjelenünk megölünk és eltűnünk nyom nélkül feeling. Viszont! Hamar megunható. Nincsenek benne megszerethető karakterek, mindenki egyforma és képtelenség átérezni egy érzelemmentes fajjal a csata hevét. Tehát nincs meg az a feeling mint pl egy space marine seregnél, hogy most kitartanak mert meg kell védeni az ártatlanokat, mert mi vagyunk a kemények a császár eszközei és nem félünk a haláltól...a necronoknál semmi. Képzeld el monotonan haladnak előre és lőnek... ne értsetek félre megvan a maga bája, de csak egy ideig. Szóval aki bele akarta élni magát egy küzdelembe annak nehéz dolga volt.Ha már viszont a régi necronknál tartok nem tudok elmenni az mellett sem, hogy a régi kínálat kevés volt. Tehát tényleg nagyon kevés figura volt a kodexben és a figura kínálatban is aminek a nagy része fém volt... ami nem gond mert én szeretem ha a figurának van súlya de az, hogy egyesével kellett megvenni őket na az nem tetszett.És, hogy még régebbre nyúljak vissza az első necron figurák... teljesen más irányban készültek. Most komolyan nézzétek meg:Nem mondom, hogy rosszabb de tipikusan a kevesebb néha több szindróma látható rajta. De tessék nézzetek meg egy régi Destroyert is:

Viszont a mai figurák kellően illenek a fluffhoz egy kivételével. Ez pedig a Cryptekek egy fajta van belőle az is elég érdekes. Viszont így kilehet élni a konvertálási vénát, hogy minden cryptek ághoz legyen egy szép cryptekünk is :). És ha már a konvertálásnál tartunk a multi dobozoknak hála kellő bitzünklesz ahhoz, hogy néhány necron warriorból bármilyen gyalogsági egységet összerakjunk. Tehát így akár pénztárca barátabbá tudjuk tenni a seregünket. És ha már pénztárca barát azt is meg kell említeni, hogy Magyarországon elég ritkán fogsz hozzájutni használtan seregekhez. Ennek két oka van, az első az, hogy a szokottnál kevesebb necron játékos van. A második pedig, hogy erősek. Bizony a Necron kódex jelenleg az egyik legerősebb(bár szép lassan kezd gyöngülni).Így ha valaki el is adja akkor nem sokkal olcsóbban hiszen a jó egységeket újonnan is megveszi aki versenyre akar menni. Tehát az előbb leírtak alapján könnyen lehet sikerélményed ha áldozol a hobbira(ameddig nem jön az új kodex).Persze ha nem akkor is jóval nagyobb esélyed van nyerni mivel a sereg a képességeinek hála nagyon megbocsájtó a kezdeti hibákkal.A necronok feltűnnek PC-n is. A Dawn of War játék harmadik kiegészítőjében tisztelhetjük őket először. Ám itt még a régi fluff szerint találkozunk velük(nem mai játék na :)). Szóval ha valaki esetleg akcióközben akarja látni őket biztos vagyok benne, hogy hamar megleli különböző internetes kalóz oldalakon.De kanyarodjunk kicsit vissza. Biztos felmerülhet akkor a kérdés, hogy jelenleg milyenek a necronok. Nos leginkább a régi Egyiptomi kultúrából épülnek fel úgy mint a fantasyban a tomb kings sereg. Ha nagyon elvonatkoztatunk a jövőbeli tomb kings sereg a necron. És, hogy miben változtak? Nos vannak szerethető karakterek. Bár nem éreznek vannak ambícióik, terveik, ötleteik... még vágyaik is. És így már sokkal inkább együtt tud érezni velük az ember.Bár a legtöbb egység még mindig a megy előre és öl kategória de a lordok, cryptekek és főleg a nevesített karakterek! Mindegyike külön személyiség és így konkrétan elérték, hogy ezzel a sereggel tud az ember majdhogynem a legjobban azonosulni. Mivel itt nem egy sereg gondolkodik itt csak a nemesek és a cryptekek. Itt az ember nem arra gondol, hogy az az osztag mit tesz hanem, hogy az a karakter ami az osztagban van(ha van) mert a többi figura egyszerűen azért van, hogy öljön és meghaljon. És ezáltal sokkal személyesebbnek és közelibbnek érződik a játék, hiszen van egy maréknyi karakter akihez "kötődsz".

Lássuk röviden játék technikailag a sereget. Elsősorban a necron lövős sereg. Bár közelharcban sem elképesztően rosszak de az átlag kezdeményezésük kellően kevés a pontjukhoz képest. Így közelharcban a wraithek és a szekeres lordon kívül nem igen van használható. Persze baráti meccsekre jó lehet a többi közelharcra kitalált egység de csodákat ne várjunk tőlük :). Mondhatni a necronok nem önmagukban nyerik meg a meccseket leginkább a járműveik és a felszerelésük az ami erőssé teszi őket.Így viszont a warriorokon kívül nem nagyon tudunk majd hordákat behozni leginkább kevesebb de strapabíróbb egységgel kell operálnunk. És jöjjön három tény amit direkt utoljára hagytam. A necronoknak három NAGYON kellemes képessége van. Az első hogy szinte lehetetlen őket megrémíteni ez játék technikailag annyit tesz, hogy az átlag LD értékük 10 így ha morál próbát kell dobni nagy valószínűséggel sikeres lesz. A második a tankjaikon lévő quantum shielding nevű képesség ami elöl, oldalt +2 páncélt ad a járműnek, az első penetrating találat viszont megszünteti ezt a képességet de így is kellemes 13 páncélban menni mikor 14-es a legnagyobb a játékban.És az utolsó ami a nekron névjegyévé vált mint minden jó "hulla" ők is visszatérhetnek a halálból hála a reanimation protocols nevű képességüknek. Ez az okosság annyit tesz, hogy ha egy figura aminek van egy ilyen szabálya meghalna dobni kell 1D6-al és 5+ra bizony visszajön a gépiesített halálból a fémcsontink.Ez a képesség a lord orbjával 4+-ra növelhető. Így már érthető mért utálja őket mindenki ;). 

Tehát a végszó: Aki vonzódik az élőhalottakhoz,szereti az Egyiptomi kultúrát,olyan sereget akar amiben kevés a karakter de mindegyikkel áttudja érezni a csatát, vagy csak szeret konvertálni és ezáltal lecsippenteni a játék költségét is, esetleg ne adj császár tápos sereget akar. Az jó helyen jár a necronoknál. Aki viszont olyan sereget akar ahol minden figurával elgondolja milyen lehet a csata, aki hősies bátor tetteket akaró karaktert szeretne, esetleg hatalmasabbnál hatalmasabb tömegeket(bár megoldható de azért nem annyira mint más fajoknál) az másfelé kacsintgasson. 

Bármi kérés óhaj-sóhaj szívesen látom komment formájában.

Ha tetszett az írás kövessetek a Facebook oldalunkon is.

Ha közelebbről megismerkednétek a játékkal nézzetek fel a D21-bázis oldalára és látogassatok el egy kezdőnapra.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://warhammer40k.blog.hu/api/trackback/id/tr796775357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2014.10.10. 10:58:59

Tudom, hogy bent van az RSS-ben, de tessék kitenni az inkvizítor blogfigyelő topicba is, szerintem sokaknak hasznos olvasnivaló lesz :)

2004 óta tolom Necronokkal, így pár kiegészítés.

- fluffon nem vitatkozom, mert egyéni megítélés kérdése. A 3. kiadásos könyv olyan dolgokat tett hozzá nem csak a Necron, de a Birodalom, sőt, az egész 40k fluffjához, hogy ahhoz képest az 5. a nyomába se léphet. Az újban viszont valóban több, azonosulásra alkalmas dolog van.

- a régi necron sereg valóban nem sok modellből állt, de sajnos, ha ma le akarod gyűjteni a "standard" versenysereget, szintén csak egy marginális részét fogod tudni használni a kínálatnak. Leginkább: Repülő, Annihilation barge, warrior, lord, wraith, az egyéb - versenyszinten is használható - kombók száma minimális. Az elit szekció úgy ahogy van, kuka - talán a deathmarkok kivételével. Heavy supportban már több a variancia, de az esetek nagyrészében a leggyorsabb sikert ott is a Scythe + Barge kombó hozza. Tomb spider szódával, Ark és Monolith maradjon a műkedvelőknek. Troop jópofa, de megint csak az jön elő, hogy mivel mindenki foglal, minek szórakozzak Immortalokkal. Fast attackban a Wraith még mindig viszi a prímet, a scarab egyel lejjebb van a létrán (bár a járművek erősödésével újra érdekes lehet), a tomb blades a trükközős jószág, a destroyer meg tipikusan a szegény ember FA választása, mert akkora ütést kaptak a nerfbattel, hogy még mindig tántorog.

- a repülőkön nincs quantum shielding (még csak az kéne :)), de van helyette Living Metal.

- közelharcban egy dolgot hagytál ki, ami miatt viszont MINDENKI utál a Necronokhoz közel menni, és ez a mindshackle scarab. Ha valaki most kezd a gyűjtésükbe, akkor élvezze ki, amíg van, mert szerintem az első lesz, aminek búcsút mondhatunk az új seregkönyvben.

- morál - a 4. kiadásban volt értelme az Ld 10-nek, de itt, ha 3-4 figurádat leütik (Sv 4-ben nem nagy kunszt), akkor futsz, mint a nyúl - hacsak le nem vágnak, ami I2 mellett borítékolható. Lövéstől meg amúgy is ritkán fogsz futni, vagy pinnelődni, ez szinte mindenkire igaz.

- reanimation protocol tényleg gusztustalan, de a recept ugyanaz, mint 10 évvel ezelőtt. Lődd le / verd le mindet, és nem marad, aki felkeljen.

- nem tomb knights, hanem tomb kings :)

És a legjobb tanács: azt a fajt válaszd, ami tetszik. Slussz. Ha másképp teszel, jó eséllyel meg fogod bánni a dolgot, és ebből a hobbiból csak áron alul lehet kiszállni.

gerry666 2014.10.10. 15:38:29

Na ezeket benéztem,de javítottam. Az MS-t direkt nem írtam le csak finoman utaltam rá az egyik mondatban :). És az utolsó mondatod nem teljesen igaz mert pl mikor én Necronokkal elkezdtem játszani akkor azért mert ezek voltak a 40k élőhalottai (az egyiptomi kultúrát nem is szerettem személy szerint :D). És nagyon nem tetszett,hogy mindegyik egyforma volt az elején még elment a csak kinyírunk mindenkit érzés aztán az is unalmas lett. Aztán játszottam egyet SM-el és bazki nagyon élveztem nagyon tetszett, hogy végre eltudtam képzelni a csatát. Persze amikor kijött az új kodex a necronkhoz egyből beleszerettem a csontikba...még az egyiptomi kultúrával is megbarátkoztam :D Közben szereztem egy Ork sereget is olcsó és jó alapon és azelőtt annyira nem tetszettek de amióta megvannak imádom őket :D. Aztán rá akadtam Nurgle apóra és csodálatos figuráira is és azóta csorgatom rá a nyálam :P.Szóval van, hogy valami nem tetszik meg egyből de ahogy kipróbálod vagy jobban utána jársz megtetszik vagy épp fordítva valami tetszik kipróbálod és aztán mégsem fog tetszeni.

Petrow 2014.10.10. 15:56:40

@gerry666: Ez így is van, előfordul, hogy az elején valami nagyon bejön, aztán mégis félreteszed. De ahogy egyre több mindenbe belekóstolsz, általában az "ez is tetszik, meg az is, meg basszus, most már amaz is" lesz a vége a dolognak. És csak súlyosbodni fog...

"Sajnos" úgy vagyok vele ennyi idő után, hogy bármelyik sereggel el tudnék képzelni olyan koncepciót, amit szívesen összegyűjtenék. Még akkor is, ha az esélyeim konvergálnának az Epsom derbyn rajhoz állított hintalóéhoz. Pláne, ha kijön hozzá egy dögös figura, vagy egy új codex. Kész szerencse, hogy a véges anyagi, és még végesebb időbeli erőforrások gátat szabnak neki, különben már rég a polcomon lenne egy elda ranger + swoopong hawk + warp spider sereg :)

Ennek ellenére is fenntartom, hogy mindennek az alapja - pláne kezdőként -, hogy legalább kinézet szinten valamennyire megfogjon, és ne egyből az "úristen, ezt veszi valaki?" érzés kerítsen hatalmába.

gerry666 2014.10.10. 16:40:24

Hát azért szerintem túlzás, hogy bármelyik :D. Biztos van ami neked sem tetszik. A példádból ki indulva az eldák soha nem érdekeltek annyira, hogy seregem legyen belőlük egyeseknél még gondolkozok, hogy egy 500pt kis funi csapatot össze rámolok de ez is csak 2-3 fajnál van(nurgle,IG,Tyranid). És ezeket is csak akkor ha értelmes áron tudom beszerezni :D. Amúgy inkább a meglévőket fejlesztem. De tény , hogy ha valaminek a külseje megfogja az embert akkor az már egy jó kezdés akkor van baj ha sok seregből csak 1-2 figura van ami tetszik.

Petrow 2014.10.13. 11:52:57

@gerry666: pedig hidd el, hogy nem túlzás. Az eldákat is azért hoztam fel példaként, mert pl. ők voltak azok, akikre a legtovább azt mondtam, hogy na neee.
A velük / ellenük való játék során is alakul a kép, plusz a neten találsz olyan konverziókat és ötleteket, amitől leteszed a hajad, és azt mondod, miért ne?
süti beállítások módosítása