Ilyen a tabletop wargame-ek világa

2014. szeptember 30. 12:12 - gerry666

Liszka Gergely (Liszkag) írása

Liszkag megkért, hogy közöljem a D21 bázis cikkeit így hát kezdem is az elsővel jó olvasgatást :)

Biztos mindenki látott már olyat, amikor a nagy hadvezérek a terepasztalt vagy a térképet pásztázzák, és a csapataikat jelképező míves figurákat tologatják, így könnyebben átlátva a harcteret és a benne rejlő lehetőségeket. A hadjáratokban szolgáló tiszteknek fontos, hogy akár egy kisebb akciónál is, olyan gyorsan elkészített „terepasztalt” használjanak, amelyen eligazodhatnak, és alárendeltjeiknek is könnyen megmutathassák, hogy mit és hol kell végrehajtaniuk a bevetésen. Az ilyesfajta stratégiák, taktikák kidolgozása jellem-, és képességfejlesztő hatásúak, ezért a XIX. századtól a katonaság is használja a terepasztalos stratégiai játékokat (tehát a wargame-eket) kiképzéseik során, ahol régen ólomkatonákkal jelképezték a csapatokat, és az esetleges változókat kockával döntötték el. Ebből a nőtték ki magukat a máig is sokakat foglalkoztató terepasztalos stratégiai játékok, vagy idegen szóval tabletop wargame-ek (továbbiakban wargame-ek), amelyekre a legtöbben csak szórakoztató időtöltésként tekintenek, de így sem veszítettek komolyságukból.

Ilyen a tabletop wargame-ek világa

Ahogy a bevezetőből is kiderült, ezek a wargame-ek olyan stratégiai játékok, amelyeket terepasztalon játszanak a hobbisták. Tulajdonképpen olyan körökre osztott társasjátékok, ahol mindkét fél (ritkán akár több is) próbál valamilyen küldetést végrehajtani, ami nem feltétlen az ellenfél teljes kiirtása (de persze ez sem ritka :) ). A játékos seregeit figurák alkotják, amelyek szabályrendszere válogatja, hogy milyen méretarányúak, de általában 28 mm-esek (lásd később). Ezek a figurák jelölik a játékos egy-egy katonáját. Elmondhatjuk az összes szabályrendszerről, hogy a játékok a játékosok (vagy verseny esetén a szervezők) által előre meghatározott pontból zajlanak. Ezekből a pontokból építhetik fel seregeiket a játékosok. Ez az egyik legérdekesebb része a játéknak, amikor az ember felépíti saját seregét, amelyet saját játékstílusára, stratégiájára alakíthat. Így például ha valaki különösen szereti a lovasságot vagy a tüzérséget, akkor pontjainak nagy részét ebbe fogja fektetni. Miután eldöntöttük, hogy milyen sereggel szeretnénk játszani, kezdődhet is a játék.

Ilyen a tabletop wargame-ek világa

A wargame-ekből léteznek, fantasy, sci-fi és történelmi témákra is alapuló szabályrendszerek. Sokan azt, hiszik, hogy csak a történelmi játékokról van szó, de ez közel sem így van. A műfajból a leghíresebbeket a Games Workshop forgalmazza. Sokak által jól ismert a Warhammer 40,000 és a Warhammer Fantasy, amelyek nagyon jó PC-s és konzolos játékadaptációkból is ismerősek lehetnek. Ilyen például az RTS műfajból a Warhammer 40,000: Dawn of War széria, amelyhez összesen vagy fél tucat kiegészítő is megjelent, de a TPS kategóriában dolgozó Space Marine is ismerős lehet, valamint a magyar fejlesztésű Mark of Chaos stratégiai játék. A Games Workshop játékai közé sorolhatjuk még a Lord of the Rings Strategy Battle Game-et, amely a PC-s stratégiai játékokhoz hasonló terepasztalos játék. Ebből is látszik, hogy a grimdark sci-fitől kezdve a high fantasy-ig mindenki megtalálhatja a kedvére való játékokat.
Mindhárom említett játék 28 mm-es méretarányú, ami itt azt jelenti, hogy egy átlag magasságú ember (nem troll, ogre, vagy elf :-) ) 28 mm magas.

Ilyen a tabletop wargame-ek világa

Akik belevágnak a wargame-be, a játék mellett kreativitásukat is kiélhetik. Ez azért lehetséges, mivel a figurákat, járműveket össze kell rakni, és érdemes kifesteni is azokat. Sokan alakítanak, szobrászkodnak is rajtuk (hacsak nem az egészet maguk készítik el), így bárki felépítheti, kialakíthatja a személyre szabott egyedi seregét, világát vagy akár saját karakterét, hogy magát is megjelenítse hadvezérként a harcmezőn, tehát a terepasztalon.

Ilyen a tabletop wargame-ek világa

Magyarország elég nagy közösséggel rendelkezik, hogy a hobbisták klubokba tömörüljenek. Ezek a klubok rendelkeznek hellyel, terepasztalokkal és tereptárgyakkal, tehát mindennel, ami a játékhoz szükséges. Ez azért alakult és járatódott be így hazánkban, mert nem mindenki engedhet meg magának egy terepasztalt otthon, már csak a mérete miatt sem, valamint a klubok közösségében könnyebben találhatunk játékosokat, akik szívesen játszanak velünk. A wargame-esek között vannak idősek, fiatalok, tehát mindenki megtalálhatja a saját életkorának megfelelő társaságot. A közösségben lévők átlagéletkora 29 év (a versenyeken részt vevő és kezdőnapokra járó személyek alapján). A klubok sokszor szerveznek kezdőnapokat, versenyeket, amelyeken a vállalkozó szelleműek megtanulhatják a játék alapvető fogásait, és összemérhetik képességeiket a stratégiák és a taktikák világában, vagy akár a festésben is. A közösségépítéssel nemcsak a klubok, hanem az MSTE (Magyar Stratégiai Társasjáték Egyesület) is foglalkozik, akiknek az évente Budapesten megrendeződő nemzetközi eseményt, a Games Day-t is köszönhetjük. A legtöbb beszélgetés, disputálás, csere-bere, versenykiírás és a klubok hirdetései a több mint 10 éve üzemelőinkvizitor.hu oldalon zajlik, amely saját fórumával ad helyet minden kedves érdeklődő kérdéseinek.

Ha érdekelnek a taktikát és stratégiát igénylő játékok, valamint érdekel a makettezés, modellezés, akkor bátran ajánlom neked a wargame hobbit, amelynek közösségében te is megtalálhatod a társaságodat. Végül mindenkit bátorítok, hogy kérdéseket tegyenek fel vagy útmutatást kérjen a hobbival kapcsolatban, az öreg rókák szívesen válaszolnak a fórumokon (akár itt, akár a fent említett oldalon). ■

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://warhammer40k.blog.hu/api/trackback/id/tr836746785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása